kupovina online sigurnost

Znate li što i od koga kupujete online?

Nedostatak informacija o proizvodu, prodavatelju, web shopu i procesu online kupovine može vas skupo stajati. Neka vam kvalitetna informiranost bude saveznik u sigurnoj online kupovini.

U nastavku pročitajte na što sve treba paziti kako biste se zaštitili od nepotrebnih komplikacija tijekom i nakon kupovine.

Znate li što kupujete?

Od prodavatelja tražite i informacije o boji, veličini, teksturi robe kako biste unaprijed znali je li to ono što želite. Također doznajte u kakvom je roba stanju, je li nova ili već korištena. Doznajte je li roba i dalje pod garancijom i gdje se u slučaju kvara može servisirati. Zatražite više fotografija i usporedite ih s fotografijama sličnih ili novih proizvoda. Ne zaboravite: ne mora sva roba imati originalni račun kupovine. Moguće je da je prodavatelj proizvod dobio na poklon ili izgubio račun. Međutim, na vama je da prikupite čim više informacija i odlučite želite li mu vjerovati.

Ako vam prodavatelj ne želi dati dovoljno informacija o proizvodu ili o tome gdje je nabavljen, lako je moguće da vas želi prevariti ili vam podvaliti krivotvorenu, ukradenu ili oštećenu robu. Dobro razmislite želite li kupovati robu sumnjivog porijekla ili upitne ispravnosti.

Kvalitetno pakiranje – sigurna dostava

Pitajte prodavatelja kako će proizvod biti zapakiran. Naime, ukoliko televizor može stići u Hrvatsku neoštećen iz tvornice na drugom kraju svijeta, tada je malo vjerojatno da će se baš na relaciji unutar Hrvatske taj isti proizvod oštetiti, ako je jednako kvalitetno zapakiran. Za kvalitetu pakiranja je uvijek odgovoran prodavatelj, odnosno pošiljatelj pa ga stoga i pitajte kako će proizvod zapakirati. Osjetljivija roba treba biti dodatno zaštićena. 

Zaštitite se od krivotvorina

Budite sigurni da ne kupujete krivotvorene ili ukradene proizvode u online oglasima. Pitajte gdje je proizvod kupljen, koliko je plaćen i zašto se prodaje. U telefonskom razgovoru ili putem emaila doznajte čim više detalja. Osim na kvalitetu proizvoda, treba obratiti pozornost na zaštitu i od moguće prijevare. 

Prepoznajte sigurne web shopove

Dobra informiranost vas čuva prilikom online kupovine – provjerite osobu od koje kupujete.

Provjerom reputacije prodavatelja možete smanjiti mogućnost prevare. 

Prepoznajte sigurne web shopove. Najbolji način zaštite od online prevaranata su oprez i informiranost. Informirajte se o sigurnim web shopovima te pouzdanim privatnim prodavateljima. Obratite posebnu pozornost na njihovu reputaciju. Sigurni prodavatelji biti će uglavnom spominjani u pozitivnom kontekstu. Forumi, recenzije, kritike, seller rating i Facebook grupe samo su neki od izvora informacija o prodavatelju.

Vrijedne informacije o prodavatelju koje vas mogu dodatno zaštiti, možete saznati i od vaših poznanika – podijelite s njima da namjeravate kupovati online.

Prevaranti na internet oglasima ostavljaju šture informacije. Sigurni online oglasi uvijek će sadržavati iscrpne informacije kao što su ime i prezime prodavača, njegovu adresa te kontakt informacije poput broja mobitela, fiksnog telefona i emaila. U slučaju da prodavatelj nevoljko dijeli kontakt informacije ili pak ste sumnjičavi oko načina plaćanja, najbolje bi bilo pričekati s kupovinom dok ne dobijete sve tražene informacije. U svakom slučaju, rizik od prijevare možete smanjiti plaćajući pouzećem umjesto uplatom na račun prodavatelja jer u slućaju prijevare možete dobiti povrat novca.

Sigurni prodavatelji na internetu spremni su na komunikaciju. Saznajte što više informacija o prodavatelju i predmetu koji želite kupiti – bilo putem emaila ili razgovorom. U slučaju da prodavatelj ne želi komunicirati, ispravno je sumnjati u njegove namjere. Ukoliko nakon primanja paketa primijetite da nešto nedostaje, da isporučeno ne odgovara onome što ste naručili ili je predmet oštećen, obavezno odmah kontaktirajte pošiljatelja, zatražite pomoć i odgovore. Ukoliko vam prodavatelj obija odgovoriti ili ne možete uspostaviti kontakt s njim iskoristite opciju prijave pokušaja prijevare.

Tehnički certifikati: Surfajte sigurno uz zeleni lokot

Tehnički sigurnosni certifikati potvrđuju da su web stranice sigurne, a izdaju ih nezavisne kompanije koje se bave internet sigurnošću. 

Jedan od primjera je Https sigurnosni certifikat koji vam omogućuje sigurno surfanje. 

Važan faktor pri odlučivanju trebali li vjerovati online prodavatelju su certifikati. Kod online kupnje kupac prodavatelju daje svoje osobne podatke (ime, prezime, adresa...) i podatke o kreditnoj ili debitnoj kartici. Upravo zato su certifikati nužan oblik zaštite. 

Najčešći certifikat koji se koristi kako bi zaštitio podatke kupca tijekom online kupnju su SSL (Secure Sockets Layer) certifikati. SSL certifikat je svojevrsna zaštita koja omogućuje sigurnu komunikaciju između prodavateljevog weba i kupca šifriranjem (enkripcijom) podataka. Uz sigurnu šifriranu razmjenu podataka, najvažnije svojstvo ove vrste tehničke zaštite je potvrda identiteta prodavatelja. 

Dakle, takvi certifikati jamče da svoje podatke dajete upravo prodavatelju kojem ih želite dati te da ih dajete na siguran, šifriran način. Neke od poznatijih certifikacijskih kuća koje izdaju SSL certifikate su Symantec VeriSign, Thawte i GeoTrust.

Korištenje sigurnosnih certifikata u vašem pregledniku (Internet Explorer, Chrome, Firefox i drugi...) ćete primijetiti prema obojenom lokotu pored internet adrese, a internet adresa će umjesto s http započinjati s https. Kada vidite https oznaku i obojeni lokot (uglavnom zelenom bojom), to je znak da vas web trgovina štiti šifriranjem podataka.

Poslovni certifikati: Neka lijepe riječi prodavatelja netko i potvrdi

Poslovne certifikate koji štite potrošače izdaju kompanije i udruženja koja se bave zaštitom potrošača.

Osim tehničke zaštite postoje i certifikati koji kazuju pruža li online dućan kvalitetnu uslugu i nužni minimum sigurnosti. 

U Hrvatskoj sigurnost internet dućana potvrđivao IKS certifikat koji je nastao u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom, no trenutno nije dostupan. Na širem području Europe jedan od poznatijih certifikata je Trusted Shops, dok je u SAD-u sve popularniji Google Trusted Stores. 

Prije nego li web shop dobije certifikat, prolazi kroz rigorozan certifikacijski postupak u kojem izdavatelj certifikata provjerava da li web dućan udovoljava sigurnosnim standardima, standardima zaštite potrošača i standardima kvalitete usluge. Primjera radi, Google Trusted Store certifikat osim učestalosti reklamacija, brzinu dostave smatra izrazito bitnim pokazateljem kvalitete usluge. Overseas Express brine da dostava koju pruža prodavateljima (privatnim i poslovnim) radi njima u korist. Koristi su brojne - tako osim brzine dostave od vrata pošiljatelja do vrata primatelja, Overseas Express dostava s pouzećem sadržava i novu zaštitu od prijevare.

Sigurna trgovina s privatnim prodavateljima

Sigurnost u online trgovini s privatnim osobama u Hrvatskoj nudi korištenje usluge plaćanja pouzećem. Prevaranti žele pod lažnim identitetom uzeti novac kupaca bez da im pošalju predmet kojeg su platili. 

Plaćanje pouzećem vam omogućuje da novac ne uplaćujete na račun prodavatelja prije isporuke već dostavljaču Overseas Expressa jednom tek kada primite naručeni predmet. Ukoliko je naručeni predmet neispravan ili nije ono što se tražili čim prije kontaktirajte prodavatelja, a prodavatelj nije spreman na dijalog u roku dva dana od isporuke Overseas Express će vam vratiti vaš novac. 

Kvaliteta dostave

 • 6 svib
  96,6%
 • 5 svib
  96,1%
 • 4 svib
  95,4%

Dostupnost službe za korisnike

 • 7.5.2021.
  98,9%
Na dan 7.5.2021. Saznaj više