Zaštitne mjere

Primjena zaštitnih mjera u poštanskoj djelatnosti tijekom epidemije koronavirusom (COVID-19)

HAKOM je svojim priopćenjem od 18. ožujka 2020., obavijestio zainteresiranu javnost o očekivanim poremećajima u poštanskom prometu posebice u rokovima prijenosa poštanskih pošiljka, kao i promjena u načinu uručenja pošiljaka prilikom obavljanja poštanskih usluga, a za koje pošiljke je sukladno odredbama ZPU-a i općih uvjeta za obavljanje poštanskih usluga nužno potvrditi uručenje potpisom primatelja.

Overseas Trade Co Ltd d.o.o. (dalje u tekstu Overseas Express) uslijed epidemije uzrokovane korona virusom (COVID — 19), izmijenio je načine uručivanja pošiljaka.

Uručenje na adresi fizičkim osobama:

1. Za sve slučajeva uručenja pošiljaka u kojima dostavljač procjeni da za njega nema nikakve opasnosti i u slučajevima kada primatelj ne postavlja ograničenja prilikom uručenja pošiljke uručivat će se na uobičajeni način.

2. U slučajevima kada dostavljač procjeni da uručenje pošiljke ugrožava njegovu sigurnost, u slučajevima kada korisnik odbija neposredni kontakt s dostavljačem ili kada je primatelj u samoizolaciji postupiti na slijedeći način:

Dostavljač će pošiljku uručiti ubacivanjem u kućni kovčežìć ili ostavljanjem na ulaznim vratima stana ili kuće uz prethodnu suglasnost primatelja, a potvrda primitka pošiljke koja se vrši potpisom na dostavnu listu obaviti će se na način da primatelj pošiljke odobri da se dostavljač potpiše sa

„u.z“ (u zamjenu);

Uručenje na adresi pravnim osobama, fizičkim osobama koji obavljaju registriranu djelatnost, udrugama i sl.:

3. Za sve slučajeva uručenja ili prikup pošiljaka u kojima dostavljač procjeni da za njega nema nikakve opasnosti i u slučajevima kada ovi primatelji ne postavljaju ograničenja prilikom uručenja pošiljke uručivat će se na uobičajeni način.

4. U slučajevima kada dostavljač procjeni da uručenje ili prikup pošiljke ugrožava njegovu sigurnost, u slučajevima kada korisnik odbija neposredni kontakt s dostavljačem postupiti na jednak način kao prilikom uručenja fizičkim osobama (točka2).

U Zagrebu, 19.03.2020.

Za Overseas Trade Co Ltd d.o.o.

Branimir Regjo, ČIan uprave za operacije